۱۳۹۴ آبان ۴, دوشنبه

گزارش وضعیت حقوق بشر در ایران / مهر 1394

مینا مصطفوی : سعی شده است در ادامه مطلب گزارشی اجمالی و مختصر از وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه شود. شایان ذکر است به علت عدم رسانه ای شدن برخی اخبار حقوق بشری، ممکن است موارد مورد ذکر کامل نباشد.
اعدام زندانیان
یکی از اهرم های مهم حکومت جمهوری اسلامی در خلال 37 سال گذشته ارعاب مردم از طریق فشار زندان و به ویژه اعمال اعدام بوده است. در مهر ماه سال 94 مجازت اعدام به مانند ماه های گذشته اجرا شد و پرونده اعدام مهرماه با 32 فقره در شهرهای مختلف ایران به انجام رسید.
از سری گزارش های اعدام در این ماه باید به اجرای  حکم اعدام سه نفر به اتهام محاربه در خیابان ارشاد کازرون در ملاء عام (متهمان سال ۸۹ در دادگستری کازرون “مفسد فی الارض ومحارب” شناخته شدند) و اعدام ۶ زندانی اهل سیستان و بلوچستان در یزد (از علت اعدام و اتهام این افراد اطلاعی در دسترس نیست)، اشاره کرد که البته این اعدام ها مخفیانه و بدون پوشش رسانه های دولتی انجام شد.
اعدام فاطمه سالبهی نوجوانی که در ۱۷ سالگی به اتهام قتل همسرش بازداشت شده بود، پس از رسیدن به سن بلوغ حکم قصاص وی علیرغم اعتراضات سازمان های داخلی و بین المللی اجرا شد، حکم اعدام فاطمه سالبهی در حالی در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد که انتظار می رفت قوه قضائیه با توجه به بازداشت متهم قبل از 18 سالگی و قانون مجازات سال ۹۲ اعدام کودکان را متوقف کند. وی اگرچه در بازجویی های مقدماتی و تحت فشار به قتل اعتراف کرده بود ولی در دادگاه به قتل اعتراف نکرد. قانون مجازات اسلامی جدید، اعدام کسانی که در کودکی مرتکب قتل شده اند را منوط به آزمایش رشد عقلی کرده است، به گفته اطرافیان فاطمه سالبهی، این آزمایش درباره وی به شیوه ای غیرعلمی و با پرسش سئوالاتی نامربوط از وی انجام شده است. اجرای حکم اعدام فاطمه سالبهی منجر به نگرانی های جدید سازمان های حقوق بشری در رابطه با اعدام کودکان در ایران شده است.
در ماهی که گذشت علی رغم تمام اعدام های صورت گرفته شاهد بخشش و نجات ۱۶ نفراز محکومین به قصاص بودیم که نجات جان یک زن محکوم به اعدام با همیاری هنرمندان عرصه موسیقی به اهتمام برادران حاتم‌ پور از شرکت آوای فروهر و بخشش یک محکوم به اعدام پس از ۱۲ سال از جمله آنها بود.
نقض حقوق اقلیت های ملی و دینی
ماده 3 اعلامیه جهانی حقوق بشر : هرکس حق زندگی، آزادی و امنیت شخصی دارد.
ماده 5 اعلامیه جهانی حقق بشر : احدی را نمیتوان تحت شکنچه یا مجازات یا رفتاری قرار داد که ظالمانه  یا بر خلاف انسانیت و شئون بشری یا موهن باشد.
علی رغم موارد ذکر شده در بالا روزانه شاهد نقض حقوق انسان ها به دلایل مختلف منجمله باورهای دینی ، مذهبی و همچنین تعلق به قومیت خاصی میباشیم. در ماه گذشته نیز این روند نقض حقوق بشر اقوام و اقلیت های دینی در ایران ادامه داشت که میتوان به صدور شش ماه حبس برای یک فعال مدنی در آستارابه اتهام تخریب اموال دولتی (تابلوی منصوب در جاده) اشاره کرد. وی  در بهمن سال ۹۳ در شعبه ۱۰۴ عمومی و جزایی تبریز به همراه ۱۸ نفر دیگر از بازداشت شدگان بازی تراکتورسازی و الجزیره به اتهام اخلال در نظم عمومی از طریق «هیاهو و جنجال و انجام حرکات غیر متعارف در استادیوم ورزشی یادگار امام» به ۳ ماه و یک روز و۳۰ ضربه شلاق که به مدت دو سال تعلیق شده است محکوم شده بود. همچنین این فعال مدنی در تابستان سال ۹۳ به دلیل شرکت در مراسم سالیانه ساوالان به همراه چند نفر دیگر از فعالان مدنی بازداشت و پس از چند روز با قرار وثیقه آزاد گردید.
همچنین بازداشت یک فعال مدنی در مشکین شهر به دلیل نامعلوم نیز گزارش شده است، شایان ذکر است از مکان نگه داری این فعال مدنی نیز اطلاعی در دسترس نیست. همچنین عدم موفقیت بیش از چهارصدهزار کودک افغانستانی به ثبت نام در مدرسه به دلیل ناتوانی در پرداخت ۱۲۰ هزار تومان از اخبار غم انگیز دیگری در این زمینه است.
در رابطه با اقلیت های دینی و مذهبی نیز همچنان شاهد آزار و نقض حقوق شهروندی این افراد بودیم، سه شهروند بهایی در گرگان به اتهام تبلیغ علیه نظام محاکمه شدند. دو شهروند بهایی نیز جهت گذرانیدن دوره محکومیت، خود را به زندان یزد معرفی نمودند. زمین های کشاورزی یک شهروند بهایی در سمنان به حکم دادگاه سمنان و با حضور نیروهایی از وزارت جهاد کشاورزی، دادستانی و نهادهای امنیتی مصادره شد، زمین های مصادره شده قیمتی معادل ۱۲ تا ۱۵ میلیارد تومان دارد.
در زمینه حقوق شهروندان اهل سنت نیز گزارشاتی منتشر گردید از جمله، ماموستا محمد برائی از علمای اهل سنت و شهروند ساکن بوکان در حالی که قصد درخواست ویزا از سفارت ایتالیا را داشت بازداشت شد و همچنین شش تن در مناطق استان گلستان بازداشت شدند که دستکم ۳ تن از آنها از فعالان مذهبی اهل سنت هستند. منابع مطلع خبر داده اند که ماموران امنیتی برای بازداشت این افراد به خانه های آنها حمله کرده و بدون داشتن برگه قضایی آنها را با توهین و تحقیر برده اند و در برابر مقاومت خانواده، متوسل به تهدید با اسلحه شده اند. تا کنون از علت بازداشت و محل نگه داری آنها اطلاعی در دست نیست و این افراد پس از بازداشت هیچ تماسی با خانواده خود نداشته اند.
نقض حقوق زنان و کودکان
نقض حقوق زنان و کودکان به مثابه شهروندان درجه دو در این ماه نیز به مانند ماه های گذشته همچنان ادامه داشت و این قشر از شهروندان ایرانی همچنان برای احقاق کوچکترین حقوق انسانی خود تلاش میکنند. از بارزترین گزارش های نقض حقوق بشر در حوزه حقوق زنان میتوان به تلاش های نیلوفر اردلان فوتبالیست ملی پوش ایرانی برای حضور در بازی های بین المللی‌،دستگیری یک خواننده و مدلینگ زن در استان البرز،رد صلاحیت دولت توسط یک نماینده مجلس در طرح موضوع اصلاح قانون خروج زنان از کشور اشاره کرد. آمنه بهرامی(قربانی اسید پاشی اصفهان) از مسئولان مجددا درخواست کمک کرد، وی به دلیل عوارض ناشی از گاز اسید که باعث سوختن ریه‌اش شده به سختی نفس میکشد و در حال حاضر برای انجام عمل جراحی در اسپانیا به سر میبرد.
درزمینهٔ حقوق کودکان نیز گزارش هایی منتشر شد که برجسته‌ترین آن‌ها عبارت بود از دختربچه ای که به قیمت هشتصد هزار تومان به یک خانواده فروخته شده بود، با دستور قضایی به یک مرکز بهزیستی منتقل شد. محرومیت ۷۵ هزار کودک کار کلاس اولی از نشستن د‌ر کلاس های د‌رس ، مرگ دو کودک بر اثر برق گرفتگی در میدان اصلی شهر درود.
نقض حقوق کارگران
متاسفانه در این ماه 11 گزارش مربوط به مرگ کارگران در محل کار گزارش شد. همچنین گزارشی مبنی بر مرگ ۱۳۷ کارگر تهرانی در حوادث کار در پنج ماه نخست سال به دلیل فقدان مسائل ایمنی از مهمترین گزارشات در زمینه نقض حقوق کارگران بود، حسن رسول نژاد از اعضای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری به زندان رفت، پنجاه کارگر کربنات سدیم به دلیل آنچه از سوی کارفرما “رکود بازار فروش محصولات” عنوان شده است اخراج شدند، تجمع کارگران اخراجی شرکت کشت و صنعت کارون در مقابل فرمانداری شوشتر و بازداشت یک فعال کارگری در تبریز به اتهام شرکت در مراسم خاکسپاری شاهرخ زمانی از دیگر اخبار در این رسته بودند.
نقض حقوق اصناف
اول ماه مهر زنگ بازگشایی مدارس در شرایطی به صدا درآمد که تعدادی از معلمان فعال همچنان پشت میله های زندان در انتظار آزادی و حضور در کلاس های درس روزشماری میکردند. این در حالیست که وزیر آموزش و پرورش ابراز امیدواری کرده بود همکارانش همزمان با آغاز سال تحصیلی آزاد شوند. محمود بهشتی لنگرودی، مهدی بهلولی، محمدرضا نیک نژاد، رسول بداقی، اسماعیل عبدی، علی اکبر باغاتی، علیرضا هاشمی و عبدالرضا قنبری از جمله معلمان زندانی در ایران هستند. این فعالان عمدتا در کانون صنفی معلمان ایران/تهران عضویت دارند. رسول بداقی که اخیرا 6 سال حبس خود را به پایان رسانیده است با پرونده سازی جدید به 3 سال حبس دیگر محکوم شد. روز سه شنبه 31 شهریور ماه، وبلاگ کانون صنفی معلمان گزارش کرد اسماعیل عبدی، دبیر کل زندانی این کانون در یک تماس تلفنی گفته است به همراه محمدرضا نیک نژاد و مهدی بهلولی در اندرزگاه 8 زندان اوین به سر می برند به گفته ایشان محمود بهشتی، سخنگوی کانون صنفی معلمان به اندرزگاه شماره 7 اوین منتقل شده است.
در حالی که علی اصغر فانی وزیر آموزش پرورش از آنها به عنوان همکار یاد میکند و امیدوار است که آنها به زودی آزاد شوند لیکن حسن روحانی در حالی زنگ آغاز سال تحصیلی مدارس را به صدا درآورد که معلمان در زندان بودند و مطالبات صنفی آنها به نیابت از جامعه فرهنگی بر زمین مانده است.
اخبار نقض حقوق اصناف در مهرماه 94 بدین شرح است : رامین زندنیا عضو انجمن صنفی معلمان کردستان به همراه خانواده بازداشت شد اتهام ایشان تبلیغ علیه نظام عنوان شده است، مانتوهای آستین کوتاه و جلو باز و هم‌چنین لباس‌هایی که بر روی آنها نوشته‌ها و عکس‌های نامناسب و ضد اخلاق اسلامی چاپ شده باشد از بازار جمع آوری شد و همچنین برخی از کارمندان آموزش و پرورش در تهران پس از دریافت فیش حقوقی شهریور ماه خود متوجه شده‌اند که بدون اطلاع قبلی، از حقوق هر یک از آنها مبلغ دو هزار تومان به عنوان “کمک به مردم یمن” کسر شده است.
بهداشت و محیط زیست
درزمینهٔ ی بهداشت و محیط‌ زیست در این ماه گزارش های اندکی منتشر شد که غالب آن‌ها با موضوع آلودگی هوا و محیط‌ زیست در کشور بود که از جمله مهمترین آن هشت برابر حد مجاز؛ ریزگردها در آبادان و خرمشهر است.
گزارشات متفرقه و قابل توجه
مرتضی نعمت اللهی، از مسئولان شبکه جهانی مرجعیت و دفتر آیت الله صادق شیرازی پس از احضار به دادگاه ویژه روحانیت بازداشت شد.لازم به ذکر است که دادگاه ویژۀ روحانیت هیچ گونه توضیحى در مورد علت بازداشت وی ارائه نکرده است و تا کنون خبرى از وی در دست نیست.
یک مرد افغانستانی پس از اسیدپاشی به صورت همسرش در محله مشیریه تهران، به سمت کشور خود گریخت.
پس از آنکه در ۱۶ شهریور ماه، خبرگزاری مهر گزارشی با عنوان “روایت تکان دهنده از شکنجه معلولان، استفاده از غل و زنجیر و سگ” منتشر کرد که در آن در مورد  اذیت و آزار تعدادی از معلولان یک مرکز نگهداری از معلولان در کرج روایت شده بود، دفتر سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرد که قرار مجرمیت متهمان پرونده آزار معلولان دریک مرکز خصوصی صادر شده است.
مسئول بخش اندوسکوپی بیمارستان خاتم‌الانبیاء شهرستان ایرانشهر در استان سیستان‌وبلوچستان از حکم تبعید خود و دو نفر از همکارانش به شهرستان نیک‌شهر به‌دلیل حمایت از بیماران به گرو گرفته شده این بیمارستان خبر داد.
بر اثر حادثه اسیدپاشی در روستای شجاع شهرستان جلفا، چهار نفر دچار آسیب دیدگی شده اند که متهم پرونده، خود یکی از این آسیب دیدگان است.
هفت زندانی سنی‌مذهب به نام های داود عبداللهی، کامران شیخه، فرهاد سلیمی، انور خضری، خسرو بشارت، قاسم ابسته و ایوب کریمی که در سال ۸۸ دستگیر شدند، پس از بیش از شش سال از بازداشت هنوز در وضعیت بلاتکلیف به سر می برند. این هفت فعال اهل سنت در سال ۸۸ به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت مذهبی دستگیرشدند. ایشان حدود دو ماه در سلول های اداره اطلاعات ارومیه مورد بازجویی، بازداشت و بدرفتاری قرار داشته و پس از آن حدود شش ماه در زندان مهاباد نگهداری شدند.

گردآورنده : مینا مصطفوی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر